Het volgen van je droom – ontmoetingen met Andrew Gonzalez

Het was meer dan 3 jaren geleden dat we als gezin nog een degelijke vakantie hadden genomen. Om een of andere reden bleek er nooit de nodige tijd of middelen te zijn om er eens even helemaal tussenuit te zijn.
Maar al 3 jaren had ik mijn oog op een jaarlijkse cursus waarin A. Andrew Gonzalez, een meesterlijke kunstenaar, les gaf in Italië. En nu, na 3 jaren uitkijken naar de mogelijkheid om van hem te leren, was het zover.

In juli kreeg ik 21 dagen lang les van hem in zijn unieke airbrustechnieken, terwijl ik van Amanda Sage, eveneens een schitterende kunstenares uit de Verenigde Staten, les kreeg in het opbouwen van een visionair portret in de Misch-techniek, een oude olieverftechniek waarin gewerkt wordt met lagen van wit en gekleurde transparanten. Het werd een intensieve cursus waarin ik van ’s ochtends tot ’s avonds schilderde, lerend van deze 2 meester-kunstenaars, terwijl Griet en Noa vakantie hielden temidden van de van olijfbomen vervulde bergen.

Ik leerde Andrew zijn werk ongeveer 7 jaar geleden kennen, en werd van die dag een enorme fan van zijn unieke beeldentaal. Op miniteuse en exacte wijze heeft hij een techniek ontwikkeld waarin hij verstilde, haast sculpturele uitziende figuren vormgeeft, die zich tonen in hun verhouding tot het licht. Een beeldentaal die volledig uniek en ontzagwekkend mooi is. Het is alsof je kan kijken in een wereld van engelen , een wereld vervuld van hemelse kracht.

Al reeds van de eerste dag die we doorbrachten op de cursus in Italië, kwam ik in de avonden tot diepe conversaties met hem, waarin we spraken over het belang van spirit, devotionele kunst en zijn diepgaande spirituele ervaringen die hij reeds als kind ervoer. Overdag genoot ik van zijn stille aanwezigheid, zittend aan onze zijde, ons werk observerend, zijn kennis overdragend en enthousiast wanneer nieuwe artistieke vormen zich ontwikkelde. Zijn aanwezigheid was er altijd een van zachte kracht, waarin elke student met zijn vragen welkom was.

Gedurende de weken ontvouwde zich een wederzijdse herkenning die zich uitdrukte tot een open delen van onze ervaringen en kennis. Een uitwisseling die ons beiden vervulde met vreugde. Hoe wonderlijk om een diep broederschap te ontdekken in de kunstenaar die ik al zovele jaren bewonderde.

Toen ik 3 jaren geleden bijna de kans had om deze cursus te volgen, had ik me de intentie gemaakt om onder zijn begeleiding een portret te maken van onze dochter Noa, en om daarin haar spirituele essentie uit te drukken zoals ik ze ervaar. En nu, na al de jaren, was het zover en kreeg ik de kans om de vele lange dagen werk die deze techniek vraagt, onder de schitterende begeleiding van deze meester schilder door te brengen.

Terwijl ik deze woorden schrijf zijn we ondertussen in de bergen van Zuid Frankrijk. Noa slaapt naast me in de zetel, na een lange dag stappen in de bergen, waarin we de Vision Quest plaatsen voor de deelnemers verkenden. Wat verder op tafel ligt het werk dat ik onder begeleiding van Andrew maakte. Het toont Noa in haar verbinding met het licht, dat zowel rondom haar is als binnenin. In haar hart plaatste ik een lotusbloem, van waaruit een witte vlam schijnt en alles verlicht. Het werk is nog niet helemaal af, maar vervult me met blijdschap en liefde wanneer ik het zie. Het is hoe ik haar zie en hoe mijn ziel spreekt. Hier rechts van deze tekst kan je een detail zien.

Zowel Andrew als Griet, Noa en ik, verbleven na de workshop nog enkele dagen in Italie. Dit gaf ons de kans onze gesprekken te verdiepen, en leidde zelfs tot een mooi video-interview dat ik met hem hield op onze laatste avond. Ik had vele jaren geleden het gevoel dat ik in deze kunstenaar een diep spiritueel mens zou vinden, maar nooit had ik kunnen dromen een waar broederschap te mogen vinden, waarin de diepe liefde voor het licht gedeeld wordt. Het is bijzonder hoe het leven kan lopen.

Ik geloof in de wonderen van het leven, en ben steeds opnieuw verast door de voortreffelijke plannen die het leven voor ons in petto heeft. Er is altijd een groter plan aan het werk, dat ik niet helemaal kan vatten, maar wat me gidst, stuurt en inspireert. Dat is het wonderlijke van het leven, het is altijd in ontvouwing, altijd groeiende tot een nieuwe, nog ruimere expressie.

Wat mijn contact met deze bijzondere ziel me leerde, is dat de kracht van diepe intentie om trouw te zijn aan het innerlijk licht, en van hieruit te handelen, heel je leven kan vervullen. Zijn leven en werk toont het, en ook in mijn leven is deze intentie zich altijd bewuster gaan vormgeven.

Het is aan ons om te dromen, en onze dromen te richten op het allerhoogste, hoe je dat ook wil noemen. Wanneer we dit doen zal het licht van het hoogste je gidsen, in alles wat je doet, en je brengen naar wonderen, die je nooit voor mogelijk had geacht. Ik wens je de moed toe om te dromen, vanuit het diepste van je ziel.
Het is dat waar de wereld op wacht.

Ga er voor en wees open voor de wonderen, klein en groot. En houd je blik voor altijd gericht op het hoogste, in jezelf, het leven en de wereld.
Hartegroet,
Roel

>> Reacties kan je hieronder posten.
>> Voor het ontvangen van de Blog-Nieuwsbrief kan je rechtsbovenaan deze pagina inschrijven. Zo blijf je via mail onmiddellijk op de hoogte telkens wanneer er een nieuw artikel op de Anam Cara Blog verschijnt.
>> Voor de maandelijkse Anam Cara – Nieuwsbrief kan je inschrijven op de Anam Cara Nieuwsbrief-pagina. Deze Nieuwsbrief geeft een ruim overzicht van onze aktiviteiten, projecten en artikels.
>> Als je dit project graag een steun wil geven is dit heel erg welkom. Meer informatie kan je vinden op de pagina ‘Steun Anam Cara’

Comments

 1. Mmmm, het is een dankbaar gegeven om de zachtheid, vervulling en ontroering in je woorden mogen te proeven. Blij dat jullie zo genoten hebben!

 2. Debbie Pouw says

  Een en al Liefde <3

 3. Anne De Prins says

  knappe tekst vol van licht en liefde, dankje

 4. Christiane Selleslachs says

  Hartelijk bedankt om deze ervaringen te delen vol van licht en liefde.
  Het geeft moed om naar het hoogste licht te reiken en in wonderen te geloven.

 5. Cnockaert Ingrid says

  Je voelt en ziet hoe het licht in jouw en je dochter werkzaam is
  het licht straalt uit rondom jullie naar anderen
  Dat is gelijk met verhaal van de 100ste aap
  Dank om te delen

 6. touching and pure…family of beautiful souls

 7. Beste Roel,
  het is verrassend om te zien hoe sterk Noa op jou lijkt. In haar zie ik de kleine Roel steeds weer terug. Ik had het geluk deel te mogen zijn van jouw leefwereld in je kindertijd. Als ik dan zie wat een prachtmens je geworden bent, kan ik daar alleen maar dankbaar om zijn.

 8. Lydie Vanrykel says

  MOOI!!!

  Bedankt Roel, je bent een prachtig mens en je straalt samen met je dochter!
  Ik ‘geloof’ in wonderen!!!

 9. Frank Deloof says

  The only revolution is the revolution from the inner soul, the revolution from your heart! You paint that so beautiful in the portret of your daughter, understanding the spirits and the angels! Thanks!

Speak Your Mind

*