Nature never lies

“Nature never lies”

Zijn de woorden van één van mijn favoriete leraren,
Woorden die het leven zacht en dankbaar maken. En woorden die me eraan doen herinneren dat de essentie van het leven verbonden is met een stroom die nooit eindigt maar steeds opnieuw reikt naar een nieuw begin.

nature never liesIk hou van de herfst. Niet omwille van de zoete melancholie die deze periode in zich draagt of de eerste koude avonden die de warme haard verwelkomen, maar de pracht en de rijkdom en het goud dat de natuur toont, de weelde en de eindeloze overvloed vervullen mijn hart telkens weer en nodigen me uit om verlangend uit te kijken naar de stilte van de winter.

Binnen het sjamanisme is de herfst verbonden met het Westen, de plaats van waaruit we geestelijk inzicht kunnen ontvangen. Het is verbonden met de avond, de plaats van volwassenheid. Daar waar we leren de verantwoordelijkheid te dragen voor Moeder Aarde en haar levende wezens

In het inca sjamanisme is het Westen verbonden met de kracht van de Jaguar. De Jaguar is het vernieuwende. Een periode waarin je het oude zelf kan begraven zodat het nieuwe kan geboren worden.

De herfst leert ons over loslaten, oogsten en overgave aan het proces van transformatie dat reeds het nieuwe begin in zich draagt. Een universele waarheid die kan bijdragen tot groei en dieper vertrouwen in het leven,.

Kijk maar hoe de kastanjeboom zijn bolsters in vertrouwen loslaat en afgeeft aan de veilige bedding van de aarde. Wat nog nodig is, is een vruchtbare bodem waarin de vrucht zich kan nestelen en voorbereiden op het nieuwe leven. Want elke vrucht draagt reeds het prille begin in zich. Alle kwaliteiten zijn reeds aanwezig, de omstandigheden leveren een bijdrage aan de snelheid waarmee er kan gegroeid worden.

Dit proces van transformatie is ook bij de mens heel zichtbaar. Loslaten, vertrouwen en overgave zijn woorden waarvan we op zulke momenten de diepere betekenis ontdekken en de kracht die hiermee verbonden is.

Het durven loslaten van oude pijnen vraagt soms moed en vertrouwen, maar het diepe weten dat in deze beweging het nieuwe leven schuilt kan fundamenteel zijn om je over te geven aan de stroom van transformatie.

Een wandeling in de natuur is helend voor heel dit proces. Wanneer je je bij elke stap voorstelt hoe je uit het oude wandelt en dichter bij het nieuwe komt, is het proces van transformatie reeds begonnen. Je hebt gekozen om de nieuwe weg in te slaan en je laat het oude stap voor stap achter je. Je vraagt hulp aan alles wat je omringt: de bomen, de bloemen, de wind, de zon, de regen,…

“Nature never lies”. De natuur is een krachtige leraar en healer. Het is goed om dank uit te spreken voor wat je hebt ontvangen. Dankbaarheid is een balsem voor het hart, streelt de pijn en heelt de wonden. En tevens is het een herkenning van al wat is.
Laat vandaag de mooiste dag van je leven zijn, de start van je nieuwe begin!

Hartegroet,
Griet.

>> Reacties kan je hieronder posten.
>> Voor het ontvangen van de Blog-Nieuwsbrief kan je rechtsbovenaan deze pagina inschrijven. Zo blijf je via mail onmiddellijk op de hoogte telkens wanneer er een nieuw artikel op de Anam Cara Blog verschijnt.
>> Voor de maandelijkse Anam Cara – Nieuwsbrief kan je inschrijven op de Anam Cara Nieuwsbrief-pagina. Deze Nieuwsbrief geeft een ruim overzicht van onze aktiviteiten, projecten en artikels.
>> Als je dit project graag een steun wil geven is dit heel erg welkom. Meer informatie kan je vinden op de pagina ‘Steun Anam Cara’

Comments

 1. Ahaja,
  Het stromende goudgele herfstlicht al dan niet gehuld in nevelen, vreugdevol is iedere stap, vruchtbare bodem wacht.
  Dankjewel Griet
  Op een lange populieren tak staat geschreven, het mysterie van de geboorte, het nieuwe leven.
  Zo wandelde ik vandaag met jou door de regen.
  Dank.

 2. Bedankt Marianne!

Speak Your Mind

*