De kracht van de Sisterhood

Na een nacht waken voor de vision-questers schreef ik volgende woorden:

Momenteel verblijven we in het wondermooie Frankrijk en ronden we de voorbereiding af voor de vision quest. Na een laatste vervullende maaltijd en een warm en vrolijk samenzijn verlaten we de eetplek en zoeken de stilte van de nacht op om ieder op zijn eigenste manier zich voor te bereiden op de start van de quest.

Bij het opkomen van het eerste ochtendlicht vertrekken onze vrienden vanuit de zweethut één voor één naar hun plek in de natuur waar ze 4 dagen en 4 nachten zullen verblijven. Het geluid van de trom en de ratel en het zachte lied van Roel zijn even hun metgezel wanneer ze moedig het bergpad bestijgen. Ik voel me zeer nabij.

Ontroerd vind ik een plaats bij het altaar in het basiskamp. Om beurten zullen we hier waken en bidden voor onze vrienden. Het is goed om hen van hieruit te hoeden en te ondersteunen.

Die nacht is het aan mij om te waken. Met veel zorg bouw ik het vuur op zodat ik grootvader vuur, ook Tatewari genoemd, kan verwelkomen. Gesterkt door het heldere licht van de maan en onder een schitterend sterrenhemel nodig ik grootvader uit. Ik vraag zijn hulp om deze eerste nacht met mijn vrienden in te gaan. Elke stok die ik op het vuur leg is verbonden met een gebed voor hen, voor kracht, voor vrede, voor een heldere blik, voor overgave, vertrouwen…

Bij het intreden van de nacht ervaar ik de magie en de immense kracht van de stilte van deze mooie plek. Ik spits mijn oren om te wennen aan de geluiden van de nachtelijke omgeving. Het knetteren van het vuur en de warme gloed van de vlammen stellen me gerust. Mijn gedachten zijn bij mijn vrienden, mijn gebeden met hen verbonden.

Ik zoek naar woorden om de magie van deze nacht te omschrijven, maar ik merk dat woorden slechts een kleine uitdrukking zouden zijn van wat er werkelijk in mij omgaat. Het rijke gevoel, het diepe vertrouwen en het verbonden zijn met de eenheid van het bestaan maakt me stil en tevens helemaal open voor deze immense scheppingskracht. Dankbaar omarm ik dit.

Ik ken het nachtelijk waken zeer goed vanuit mijn jeugdjaren, maar ook vanuit de nachten bij het Joelefeest, Prayers in the night, de nachtwake,… en ook deze keer voel ik hoe ik mijn essentie raak door mezelf deze nacht te schenken.

Verwarmd door de enthousiaste vlammen van het vuur kijk ik verwondert naar de stralende gloed van de maan en ik vraag haar om mijn vrienden te ondersteunen en hun nacht te verlichten. Onder een heldere sterrenhemel zoals je alleen op plaatsen zoals deze kan vinden, ver uit de drukke wereld waarvan ik soms deel ben, vraag ik de sterren om met hun puurheid en helderheid de geest van mijn vrienden te bevruchten met hun schittering. En de koele wind die mijn hoofd verfrist en me herinnert dat de nachten kil en vochtig kunnen zijn vraag ik om gevoelens van eenzaamheid, angst en onrust mee te nemen.
Opnieuw voel ik de warmte van het vuur en ik vraag om kracht, moed en ondersteuning.
Ik voel me rijk, omarmd en gezegend en hoop dat ook mijn vrienden dit gevoel kunnen delen.

Ik begrijp dat dit de essentie is van het leven en ervaar een diep gevoel van verliefdheid voor deze immense schepping. “Falling in love again…” zingt er door mijn hoofd en een grote innerlijke glimlach wordt deel van heel mijn wezen. Ik glans vanbinnen.

Eénwording met de natuur en de ervaring dat veel wijsheid en kennis voor ons beschikbaar is wanneer we ons opnieuw verbinden met de spirituele krachten zoals de maan, het vuur, het water, dragen bij tot het herstel van ons mens zijn.

Het zijn leraren die ons herinneren aan wie we echt zijn en die ons tonen waarover het leven werkelijk gaat. … Snatam Kaur zingt het zo mooi: “the sun shines on everyone, she doesn’t make choises…” Laten we geen onderscheid maken en woorden als beter of slechter uit onze woordenboeken schrappen. Maar laten we blij zijn met elke moment en met elke ontmoeting. Het is krachtig wanneer je kan bidden voor iemand met wie je een moeilijk contact hebt en het is een zegen om dan te ervaren hoe zelfs in zulke momenten je de eenheid in de mensheid kan herkennen. De Schepper heeft ons een goddelijk plan gegeven, het is aan ons om er deel van te zijn.

“Sisterhood, prayers in the night” draagt deze uitnodiging in zich. Samen verenigd rond grootvader vuur, in de glinstering van grootmoeder maan, onder de schittering van de sterrenhemel en verenigd in de armen van de grootmoeders. Magie die stroomt en uitnodigt tot de volgende stap in jouw leven. Nachtelijk waken, gebeden geschonken aan het vuur, in de vorm van een lied, in de eindeloze stilte. Zo eenvoudig kan het zijn, zo diep kan je verbonden zijn.

Hartegroet,
Griet

Comments

 1. Christiane Selleslachs says

  Griet hartelijk dank voor deze fijne woorden.

 2. Ik kan het bijna zelf voelen….

 3. Amai mijne frak, das pas echtig en techtig. Heb bewondering en groot respect voor wat je doet,vanwaar je komt en waar je nu bent,ongelofelijk: menselijk,warm,integer,echt en zoals je zelf zegde: woorden?¿ het is het gevoel….formidabel

  XXX besos

 4. Lieve , Lieve Sister Griet,
  Mijn hart voelt zich kwetsbaar en staat tergerlijkertijd ook te jubelen bij het lezen van deze woorden,
  ik kan deze woorden enkel bevestigen X10000 ,
  wat ben ik dankbaar dat ik deze ceremonie mee mocht ondersteunen,
  dankbaar om in gebed te mogen leren van het vuur, zowel in rust als tijdens een pittig regenbui

 5. devroye Elsje says

  Schitterend Griet, ontroerend ECHT.
  Dank om het te delen!
  ELs

Speak Your Mind

*