guaruro zaden gebruikt door sjamanen van de AmazoneDe Sjamanistische Trancereis

Reizen in de spiritwerelden - door Roel Crabbé

De enige échte ontdekkingsreis bestaat niet uit het zoeken van nieuwe landschappen, maar uit het ontvangen van nieuwe ogen" - Marcel Proust

>>> Je kan zelf leren werken met de sjamanistische trancereis op de Basiscursus Sjamanisme

 

 

Al kunnen de condities, rituele structuren en vormen verschillen van traditie tot traditie, centraal in het sjamanisme staat altijd het contact met de spiritwereld en de spirithelpers. De sjamanistische trancereis is één van de meest fundamentele praktijken in het sjamanisme wereldwijd. De trancereis maakt dat de beoefenaar zelf en rechtstreeks een spirituele dimensie kan ervaren en hiermee kan werken. In dit artikel wil ik graag een beeld schetsen van het werken met de sjamanistische reis, zonder te focussen op een specifieke cultuur of traditie.


De meest gebruikte manier om de spiritwereld te betreden is via de sjamanistische trancereis. Zeker ook in het westers hedendaags sjamanisme staat het werken met de sjamanistische trancereis, gebruikmakend van de ritmische pulsen van de sjamaantrom of ratel vaak centraal. Het monotone ritme van de sjamaantrom maakt dat de beoefenaar de sjamanistische trance kan bereiken: de poort om te kunnen reizen naar de 3 sjamanistische werelden: de Onderwereld, Middenwereld en Bovenwereld.

 


Trance als poort naar de Andere Wereld


Glossalalia Portal - schilderij van Roel CrabbeHet woord trance, komt van “transire” wat “overbruggen” betekent. Er zijn vele vormen van trance: iedereen kent de toestand van dagdromen, of van diepe ontspanning wanneer we aan het strand naar de golven luisteren. We hebben allemaal wel eens een halte gemist terwijl we door het raam van de trein staarden. De sjamanistische trancereis wordt gekenmerkt door een zeer diepe ontspanning met tegelijkertijd een grote mate van helderheid en focus waarin het bewustzijn volledig wordt gericht op de spirituele dimensie. Daan van Kampenhout beschrijft het als volgt: "je kunt trance zien als een staat van bewustzijn waarbij iemand op weg is in slaap te vallen maar tegelijkertijd wakker, of beter: helder blijft."

Het gebruik van een monotoon ritme van ongeveer 180 a 240 BPM (slagen per minuut), vinden we wereldwijd terug om deze trance op te wekken. Zo wordt het monotone ritme van de sjamaantrom of -ratel vaak het paard van de sjamaan genoemd: het is dit ritme van de trom dat de poort vormt naar de sjamanistische realiteit.


Het geluid van de sjamaantrom wekt een lichte en veilige trance op zodat de sjamanistische beoefenaar in staat is zijn aandacht van de fysieke, materiële dimensie naar de spirituele dimensie te richten. Deze spirituele dimensie werd voor het eerst door Carlos Castaneda de Niet Ordinaire Realiteit (NOR) genoemd: de sjamanistische realiteit.


Door oefening zal de afstemming op deze NOR gerichter worden en een steeds dieper contact met de spirituele helpers mogelijk maken. Dit stelt de beoefenaar vervolgens in staat om via de Axis Mundi, de sjamanistische levensboom, naar de drie sjamanistische werelden te reizen en er de krachtdieren en spirithelpers te ontmoeten.

 


Voorbereiding en intentie


lichtHet ondernemen van een sjamanistische trancereis is het meest vruchtbaar wanneer deze benaderd wordt als een ritueel waarin je een diepe verbinding maakt met wat voor jou wezenlijk is. Zo kan iemand voor het ondernemen van deze reis wierook branden, een stilte-meditatie doen, dansen of zingen om kracht en verbinding te maken. De kern is een sterke sfeer en houding van verbinding en heilige waarde te scheppen, zodat deze het draagvlak zal worden voor het verdere verloop van dit ritueel.


Al het sjamanistische werk wordt best ondernomen met een sterke en heldere intentie. Het is deze intentie die de trancereis zal sturen. Het kan een vraag om healing zijn, een onderzoek naar een bepaalde levensvraag, concreet advies, maar evengoed kan het ook een goede intentie zijn om de andere werelden verder te verkennen of het contact met de spirithelpers te verdiepen.


Het is dus best om voor aanvang van de trancereis je intentie helder te formuleren.De dynamiek van de reis naar de 3 werelden


Het ondernemen van de sjamanistische trancereis wordt gekenmerkt door een interactie tussen verbeelding en Spirit. De sjamanistische trancereis start voor de sjamaan of westerse beoefenaar altijd vanuit de eigen verbeelding: hij of zij start in de eigen geest met het voorstellen van een opening naar de andere wereld. In het geval van de trancereis naar de onderwereld kan deze poort een holte in de aarde zijn, aan de voet van een boom bijvoorbeeld, maar alle openingen in het aardoppervlak zijn goed.


Wat start als het gebruik van je verbeelding om een doorgang naar de andere wereld te creëren, zal al gauw evolueren naar een authentieke trancereis.

 

Er komt een moment waarin de reiziger ervaart hoe het domein van de ‘verbeelding’ verdwijnt en de trancereis als het ware levend begint te worden. Alsof de reis alles wat je zelf zou kunnen verbeelden overstijgt. Je voelt dat deze trancereis-ervaring bezield is en alles wat je ervaart een dieper liggende betekenis heeft. Het is dan dat Spirit in de reis begint te komen en inspiratie een leidinggevende begint aan te nemen.

 

De reiziger wordt helemaal ondergedompeld in de ervaring dat er een intelligentie aan het werk is die richting geeft. De ervaring dat de trancereis zelf als het ware tot leven komt. In plaats van de actieve scheppende rol krijgt de boefenaar een meer observerende rol waarbij hij de trancereis volgt. Het is dan dat we als beoefenaars werkelijk beginnen te ervaren dat deze trancereis gecreëerd wordt, niet enkel vanuit de persoonlijke geest, maar uit de wonderbaarlijke interactie tussen de persoonlijke geest en Spirit.

 


Samenwerking met de spirits


De sjamanistische beoefenaar en de band met zijn spirithelpers vormt de kern van de sjamanistische praktijk. Eén van de eerste dingen die de sjamanistische beoefenaar doet wanneer hij naar de andere wereld reist is contact maken met de spirithelpers. In de onderwereld nemen ze vaak een dierlijke vorm aan, de zogenaamde krachtdieren.


Wanneer de reiziger in contact is met zijn krachtdieren zal hij de vraag of de intentie waarmee gereisd wordt met hen delen. Het is op dat moment dat de rationele geest en de gedachtewereld van de sjamanistische beoefenaar vaak tot verstilling kom, want het is in deze interactie met de krachtdieren dat de trancereis zich heel levendig begint te ontvouwen.


De spirits die deze werelden bewonen en een helpende functie hebben in de relatie met de sjamaan zullen hem gidsen naar een oplossing voor het vraagstuk of de kracht of healing die gezocht wordt. wordt. Deze oplossing kan zich voltrekken in de trancereis zelf, maar evengoed kan het ook zijn dat concrete inzichten of instructies worden teruggebracht uit de trancereis, om ze vervolgens hier toe te passen.


Het is hier dat men voelt dat de trancereis ‘Spirit Driven’ is, ‘gedreven door Spirit’. Alles wat zich openbaart in de reis is een deel van het antwoord op de intentie. Elk element van de reis zal zich aanbieden opdat de gehele trancereis kan ervaren worden als een antwoord op de gestelde vraag of intentie.

 


Terugkeer en integratie


Wanneer je werkt met het geluid van de sjamaantrom of -ratel zal er vaak op het einde van de trancereis een terugkom-signaal gespeeld worden door de persoon die de drum bespeelt. Het is dit terugkom-signaal dat jou als reiziger in de andere wereld laat weten dat het tijd is om terug te keren. In de meeste cirkels die werken met de trancereis zal dit signaal gelijkaardig zijn.


Na het spelen van dit signaal volgt een versneld ritme dat de reiziger in staat stelt uit de andere wereld terug te keren naar het vertrekpunt van de reis. Hij draagt de kracht en inzichten mee die de reis hem gebracht hebben.


Na terugkeer is het erg belangrijk dat de reiziger de aandacht volledig terug naar zijn lichaam brengt en de tijd neemt om de kracht van de reis goed te integreren. Door oefening zal de reiziger steeds bewuster en meer van deze kracht in zich kunnen dragen. Het ware potentieel van de trancereis ligt immers niet in de reis alleen, maar vooral in hoe bewust de informatie en energie terug gebracht kan worden naar deze wereld, om hier geïntegreerd en geleefd te worden.

 

De zegeningen van de spiritwereld kunnen op deze aarde werkelijk zichtbaar worden door toegewijde integratie van de beoefenaar zelf. De voornaamste training is het afstemmen op de sjamanistische bewustzijnstoestand en zich openen voor de volgende stappen die de samenwerking met de spirits zichtbaar maken. Een training die praktisch is en uitnodigt het bewustzijn steeds opnieuw te laten ontvouwen. Een training die steeds zal verder lopen.

 

 

© Roel Crabbé - 2012

 

 

Roel begeleidt de Basiscursus Sjamanisme, alsook vele losse workshops en trainingen in sjamanisme, het werken met de Sjamaantrom, Klankhealing rituelen en Zweethutceremonies

Hij begeleidt 2 healingtrainingen:
- 'Het Pad van de Gewonde Genezer' - Training Sjamanistische Healing
en 'Spirit in Klank' - training Sjamanistische Klankhealing.

Ook kan je op deze website vele van zijn geleide Online Meditaties gratis bekijken.

Hieronder kan je een overzicht vinden van zijn artikels over Sjamanisme, de workshops Sjamanisme en artikels over Sjamanisme die verschenen op de Anam Cara Blog. 

>>> Overzicht van de Sjamanisme Artikels

     

>>> Elementen van het Sjamanisme

>>> De Wereld van de Sjamaan

>>> Sjamanisme Wereldwijd

>>> Hedendaags Sjamanisme

>>> Sjamanisme: Het Ontwaken van de Medicijnmensen

>>> Sjamanisme: Onze Benadering

>>> Gebeden van de Voorouders

>>> Herinnering van het Heilige

>>> De Kracht van het Gebed en de Cirkel in het Sjamanisme

>>> De Roep van de Sjamaan

 

 

>>> Overzicht van de Workshops en Trainingen Sjamanisme

 

 

>>> Overzicht van de Sjamanisme Artikels op de Anam Cara Blog


donaties_vzw_anam_cara

tell_a_frien_vzw_anam_cara