Steenarend Sjamanentrom - Roel CrabbéDe Heilige Trom

"Paard van de Sjamaan" - door Roel Crabbé

"The three birthed the drum so that we and Spirit could speak with common tongue" - E. Bonnie Devlin

De sjamaantrom is een prachtig en krachtig instrument voor healing en wordt in vele tradities van het sjamanisme geëerd om haar grote verbindende kracht. Vele sjamanen zeggen dat de trom het hele universum in zich draagt. Als je je ooit al werkelijk hebt geopend voor de kracht van de sjamaantrom zal je wel ervaren hebben wat ze hiermee bedoelen.


De sjamaantrom heeft een grote plaats gekregen in ons werk en persoonlijk leven. Ze is een ware leraar en we ervaren haar als een grote dragende kracht in ons leven. De trom is een schenkster, onvoorwaardelijk. Terwijl ik dit schrijf voel ik hoe woorden tekort schieten om de kracht van de sjamaantrom te kunnen beschrijven.


De trom neemt in bijna alle oorspronkelijke culturen een centrale plaats in de rituelen in, die verweven zijn met het leven van alledag. Behalve in Australië en de Amazone vinden we de sjamaantrom wereldwijd terug in allerlei verschillende gedaanten. En naargelang de vorm en cultuur verschilt de functie van de trom. Er zijn troms voor extatische dansrituelen, troms voor divinatie, troms voor de trancereis, healing,...


Maar hoe dan ook, wanneer we ver genoeg terug gaan naar de oorsprong, zien we dat in alle culturen waar de trom aanwezig is en het werken met de trom een heilige, spirituele taak was. De trom verbindt ons terug met Spirit. En dit is het werkelijke wezen van de sjamaantrom: ze is een verbindster. De trom draagt de oerklank in zich en in het ruisen tussen de slagen kan je een poort vinden naar de werelden van de ziel en de eenheid.


De sjamaantrom is de naam voor de handtrom, ook wel framedrum genoemd. De duidelijkste voorbeelden van dit model zijn de Siberische sjamanentroms, de Native-American framedrums en, in onze streken, de Ierse Bodhran. Alhoewel voor deze drie een verschillend systeem van opspannen gebruikt wordt, hebben ze toch een gelijkaardige vorm. Het zijn troms gemaakt van een smal rond frame waarrond een huid gespannen is, zodat ze met één hand vastgehouden kunnen worden en met de andere hand, eventueel met een trommelstok, worden bespeeld.


Omdat de term 'sjamaan' oorspronkelijk enkel op specifieke mensen uit Siberië sloeg, is men dit model van troms de 'sjamaantrom' gaan noemen. Deze modellen van troms vinden we evenzeer terug bij Eskimovolkeren, in de Arabische tradities alsook het oude Griekenland. Er is de laatste decennia veel lectuur verschenen over het gebruik en de geschiedenis van deze trom.

De sjamaan is in staat met behulp van de trom te reizen in de dimensies van de ziel, om daar het werk te verrichten dat nodig is. Binnen alle sjamanistische tradities, en dus de oorspronkelijke tradities van elk contingent, wordt net als vele stromingen binnen het hedendaags sjamanisme gebruik gemaakt van het tranceritme, een snel monotoon ritme. Dit ritme is vaak essentieel en is de drager van de reis van de sjamaan: de extatische vlucht doorheen de werelden.


Voor de sjamaan bevat de sjamaantrom een krachtige ziel met wie hij of zij een sterke band heeft. Ze is een goede vriend geworden die helpt waar nodig en vooral, die hem in de mogelijkheid stelt om zijn doel te bereiken. Ze is het paard wiens wilde manen hem meenemen naar de sterren of verre meren, om er te spreken met zijn gidsen en Ziel te herinneren.


Vandaag de dag blijft de interesse voor het werken met de sjamaantrom groeien. De trom herstelt immers als geen ander onze verbinding met het natuurlijk ritme. De sjamaantrom leert ons te rusten in openheid en thuis te komen in de wereld waar alles bezield is...


Roel

© Roel Crabbé - 2008

 

 

Roel begeleidt de Basiscursus Sjamanisme, alsook vele losse workshops en trainingen in sjamanisme, het werken met de Sjamaantrom, Klankhealing rituelen en Zweethutceremonies

Hieronder kan je een overzicht vinden van zijn artikels over de Sjamaantrom, de workshops Maak je eigen Sjamaantrom en Maandelijkse Tromcirkels.

Enkele van zijn Handgemaakte Sjamaantroms kan je vinden in de Anam Cara Shop.

 

>>> Overzicht van de Artikels over de Sjamanentrom

     

>>> De Trom: Paard van de Sjamaan

>>> De Genezende Kracht van de Sjamanentrom

>>> Beelden van Kracht: Beschilderen van de Sjamaantrom

 

 

>>> Overzicht van de Aktiviteiten met de Sjamanistische Trom

     

>>> "Maak je eigen Sjamaantrom"

>>> Trommelen voor Moeder Aarde

 donaties_vzw_anam_cara

tell_a_frien_vzw_anam_cara