Archives for december 2014

Gebed als voedsel voor de ziel.

Sinds zolang ik me kan herinneren is gebed aanwezig in mijn leven. Ik herinner me hoe het zoontje van goede vrienden tijdens een val bij het fietsen in coma geraakte. Elke nacht bad ik tot God met de vraag om deze jongen terug het leven te geven. Het toekijken op de angst en de pijn van de ouders was te groot voor mij, ik wou dit alles zo graag van hen overnemen. Mijn gesprekken met God waren de momenten waarop ik het gevoel had dat ik niet machteloos moest toekijken, maar op één of andere manier verandering kon brengen. Groot was dan ook mijn teleurstelling en het gevoel van verlatenheid toen de jongen uiteindelijk afscheid nam van dit leven.

Ook toen ik ouder werd bleef ik bidden, meestal op momenten waarop ik verandering wilde of angst, pijn en radeloosheid de hoofdtoon waren. Het gebed was dan mijn laatste toevluchtsoord in de hoop verlichting te voelen of een nieuwe uitweg te vinden. Het gaf me een gevoel van verbondenheid dat mijn grote eenzaamheid van dat moment zachter maakte.

Naarmate mijn leven zich meer en meer ontvouwde vanuit een keuze om mijn ware pad te bewandelen en spiritualiteit een steeds grotere plaats kreeg, ontdekte ik hoe ik het gebed kon gebruiken als kanaal tussen de Schepper en mezelf. Een dialoog tussen mezelf en diegene die mij werkelijk kent. Gebed werd niet langer meer verbonden met angst, pijn of radeloosheid maar werd de telefoonlijn met mijn ware thuis. Ook op momenten van diepe vreugde en dankbaarheid danste of zong ik mijn gebeden of het was via grootvader vuur dat ik de lijn opende .

Mijn ontmoeting met Reiki en de initiatie in Reiki II opende een totaal nieuwe wereld. De innerlijke dialoog die ik ondertussen reeds jaren voerde met mijn Vader kreeg een nieuwe dimensie Ik leerde hoe ik mijn gebeden kon richten ten voordele van anderen en tegelijkertijd me volledig leerde loskoppelen van mijn persoonlijk verlangen naar een goede uitkomst. Mijn leven ging niet meer over hoe ik gelukkig zou kunnen zijn, maar over mijn toewijding en het delen van mijn geschenken die ik vanuit mijn thuishaven naar deze planeet had meegebracht. Thich Nhat Hanh, Michael Bernard Beckwith, The Course of Miracles,…ze leerden me allemaall over dienstbaarheid, toewijding en het vinden van mijn ware taak hier op planeet aarde. Ik leerde over de kracht van het gebed en hoe dit de ware voeding was die ik nodig had om als ziel steeds meer en meer mijn plaats op aarde in te nemen.

Toen ik Roel leerde kennen vertelde hij me vaak over zijn droom die hij in zich droeg om een verschil te maken in de wereld, en dat raakte me diep. Ik herinner me dat ik me soms afvroeg hoe hij dit ooit in de wereld zou brengen. Nu jaren later hoef ik die vraag niet meer te stellen, ik weet dat hij het gewoon doet.

Anam Cara werd ons zielekind en is ondertussen de plaats van waaruit we ons werk verder verspreiden. Het intens werken aan het Indiegogo benefietproject dat we momenteel opstarten voor de verdere uitbouw van Anam Cara maakt dat we beiden voelen hoe kraakhelder onze missie wordt. Reeds jaren bidden we tijdens vuurceremonies, vuurlopen, zweethutceremonies, trommelcirkels,…voor helderheid , toewijding, kracht en ondersteuning voor de verdere uitbouw van Anam Cara. In momenten van twijfel, angst en ongeloof was er steeds opnieuw het gebed dat ons uitnodigde om harten te openen en terug te keren naar een diep vertrouwen in het pad. Het was die voeding die ik nodig had om verder te wandelen, de volgende stap te nemen en dankbaar te zijn voor elk geleefd moment.

Het universum gonst van de gebeden, in alle culturen, in het heden en in het verleden. Mensen bidden wanneer er een kind wordt geboren, wanneer dierbaren overgaan, bij de aankoop van een nieuw huis, wanneer ze richting zoeken in hun leven. Het herinnert ons aan onze ware oorsprong, het is de communicatie met de ware Schepper, diegene waaruit we zijn ontstaan en waar we later ook weer naar terugkeren.

Deze tijd van het jaar nodigt ons uit om die dialoog terug levendig te maken. Het Joelefeest, kerstmis, nieuwjaar, zijn feesten die in essentie de komst van het nieuwe licht in zich dragen. Het zijn momenten waarop we samenkomen met onze dierbaren en we de dankbaarheid voor het leven kunnen voelen. Zij brengen ons naar die plaats in onszelf waar we de stilte kunnen voelen en de verbondenheid met onze ware bron het dichtst nabij is. Hier vinden gebeden hun oorsprong. Hier zijn we thuis.

Hartegroet,
Griet.

PS: Indien je graag onze werking wil ondersteunen, kan je ons enorm helpen door onze benefiet campagne op Indiegogo te delen met je vrienden, of, als je je geroepen voelt, een kleine schenking te maken.

>> Reacties kan je hieronder posten.
>> Voor het ontvangen van de Blog-Nieuwsbrief kan je rechtsbovenaan deze pagina inschrijven. Zo blijf je via mail onmiddellijk op de hoogte telkens wanneer er een nieuw artikel op de Anam Cara Blog verschijnt.
>> Voor de maandelijkse Anam Cara – Nieuwsbrief kan je inschrijven op de Anam Cara Nieuwsbrief-pagina. Deze Nieuwsbrief geeft een ruim overzicht van onze aktiviteiten, projecten en artikels.
>> Als je dit project graag een steun wil geven is dit heel erg welkom. Meer informatie kan je vinden op de pagina ‘Steun Anam Cara’

Licht in een uitgestrekte leegte

De kersttijd doet me dromen. Het is de tijd van het jaar dat we schepen verbranden, gevuld met gebeden en omgeven door drums, zingende mensen en blije kinderen. Het is een tijd waarin ik me heel betrokken voel bij de aarde en me het pad van het hart voor de volgende jaren voor de geest haal. Een tijd om door te geven aan de kinderen wat we leerden, en een tijd om ons te openen voor datgene dat zich aan ons wil tonen, opdat we altijd meer mogen groeien, meer mens mogen worden.

Maar dit jaar, is het voor mij ook een jaar van diepe dankbaarheid en verwondering. Er zijn zovele helpende handen, zovele lieve zielen, zoveel dromers en healers en vrienden en leraren op dit pad. Ik heb geleerd met heel mijn hart dit jaar. Ik leerde om meer open te zijn, om hulp te vragen, om te omarmen en los te laten. Ik leerde kwetsbaar zijn, de wereld te omarmen, er meer te zijn voor anderen, eerlijk te kijken in het hart, trouw te blijven aan het pad.

Ik leerde vooral over mens zijn, over mezelf en anderen. En zeker in deze intense tijd, waarin we voor het eerst aan het grotere geheel om steun vragen, leer ik over schenken en ontvangen. Het is altijd mijn verlangen geweest om te schenken, en dat is het centrum geweest in Anam Cara, en al die jaren gegroeid. Daarom dat we zo blijven bouwen aan al die kosteloze initiatieven en de meer dan 40 aktiviteiten die we elk jaar gratis of op donatiebasis aanbieden. Want we geloven werkelijk dat iedereen op deze aarde hier is om een verschil te maken. En Griet en ik trachten dat op onze manier te doen, elke dag.

Wat ik leer in deze tijd, is het zien van de schoonheid in mensen. Er is zoveel schoonheid die stroomt doorheen mensen, doorheen woorden en ogen.

En zo zit ik hier in de stilte van de nacht. Noa en Griet slapen al lang, de hemel is vervult van sterren waar ik al heel mijn leven naar staar. Zo kijk ik ook vannacht, terwijl mijn ziel door de grote onmetelijkheid van het leven lijkt te dolen, soms rusteloos op zoek naar paden op deze aarde van drukte en dringende zaken. In dat zoeken, herinnert de ster me aan de stilte. Mijn dochter en vrouw herinneren me aan de liefde en mijn eigen hart herinnert me aan een schitterende toekomst.

Het is misschien omdat we enkele dagen geleden op een Joelefeest zongen voor het licht, met een groep waarin deze maal meer kinderen waren dan volwassenen. Het is misschien omdat ik in het ontmoeten van mijn familie gisteren, terugdenk aan de kinderjaren, de familiebanden, de liefde die er was en die ik soms toen niet kon zien.

Maar wat ik weet hier onder de sterren, is dat in elk van ons een kind van licht en liefde schuilt. Ik heb het ontelbare keren gezien en wanneer ik het vergeet, herinnert het leven me eraan. Dat dit innerlijk licht iedereen mag leiden, over paden van vriendelijkheid, van delen en waarheid. En dat deze gedachten en woorden en handen altijd instrumenten van mededogen mogen zijn.

Dat is wat ik denk of waaraan de ster me herinnert, in deze onmetelijkheid van het leven, in deze stille nacht.

Veel liefs voor ieder van jullie . Blijf dromen, bidden en liefhebben!
Je maakt een verschil.
Hartegroet,
Roel

PS: Indien je graag onze werking wil ondersteunen, kan je ons enorm helpen door onze benefiet campagne op Indiegogo te delen met je vrienden, of, als je je geroepen voelt, een kleine schenking te maken.

>> Reacties kan je hieronder posten.
>> Voor het ontvangen van de Blog-Nieuwsbrief kan je rechtsbovenaan deze pagina inschrijven. Zo blijf je via mail onmiddellijk op de hoogte telkens wanneer er een nieuw artikel op de Anam Cara Blog verschijnt.
>> Voor de maandelijkse Anam Cara – Nieuwsbrief kan je inschrijven op de Anam Cara Nieuwsbrief-pagina. Deze Nieuwsbrief geeft een ruim overzicht van onze aktiviteiten, projecten en artikels.
>> Als je dit project graag een steun wil geven is dit heel erg welkom. Meer informatie kan je vinden op de pagina ‘Steun Anam Cara’

Reiki: van “doen” naar “zijn”.

Na onze laatste bijeenkomst van Reiki in zorgschreef Ingrid deze mooie tekst waarin zij haar ervaring deelt als vrijwillige gever binnen dit project.

Reiki: van “doen” naar “zijn”.

“Tijdens een Reiki-in-zorg-zondagvoormiddag vroeg iemand me na de behandeling “wat ik dan eigenlijk doe”. Wat er spontaan in me opkwam, was “Niks. Eigenlijk helemaal niks.” En met “niks” bedoel ik dan wat veel mensen denken bij “niks”: geen welomschreven procedure, geen bepaald resultaat, geen extreem veel moeite doen om “iets” te bekomen.

Nu ja, ik sta dan wel op een zondagochtend op tijd op om naar Lier te gaan. En ik help mee de tafels te installeren, drink een tasje thee, doe een babbeltje met mijn mede-Reiki-genoten en met de mensen die zo moedig zijn om op de tafel te gaan liggen. En ik leg mijn handen. En Reiki doet de rest. Dat is alles.

Nu ik erover nadenk: Reiki heeft niets te maken met “doen”, maar meer met gewoon aanwezig zijn. En je zou denken “oh, da’s gemakkelijk”, maar hoe vaak in je leven ben je écht aanwezig? Ik niet zo vaak in ieder geval, behalve dan wanneer ik met Reiki bezig ben. Mijn ervaring met Reiki is dat het mijn aanwezigheid bij iemand groter maakt. Vroeger was ik gespecialiseerd in het fysiek aanwezig zijn bij iets of iemand, maar mijn gedachten waren dan vaak ver weg. En dan luisterde ik met een half oor, niet aandachtig op wat er eigenlijk gaande was rond me. Reiki bracht daar verandering in.

Wanneer ik iemand een Reikibehandeling geef, dan train ik mezelf om in stilte bij iemand aanwezig te zijn. En ik luister. En ik hoef niet te praten of advies te geven. Ik ontbind me van elk resultaat, van elk verhaal en van het idee dat ik ergens moeite voor moet doen. De bereidheid om mezelf open te stellen als kanaal waardoor Reiki-energie heen kan stromen, is gewoon genoeg.”
Ingrid Goetschalckx

>> Reacties kan je hieronder posten.
>> Voor het ontvangen van de Blog-Nieuwsbrief kan je rechtsbovenaan deze pagina inschrijven. Zo blijf je via mail onmiddellijk op de hoogte telkens wanneer er een nieuw artikel op de Anam Cara Blog verschijnt.
>> Voor de maandelijkse Anam Cara – Nieuwsbrief kan je inschrijven op de Anam Cara Nieuwsbrief-pagina. Deze Nieuwsbrief geeft een ruim overzicht van onze aktiviteiten, projecten en artikels.
>> Als je dit project graag een steun wil geven is dit heel erg welkom. Meer informatie kan je vinden op de pagina ‘Steun Anam Cara’

Ons Benefiet Kerstdoel + 4 geschenken van Anam Cara en vrienden

Beste vrienden,

Het heeft even geduurt maar onze Benefietcampagne is live! Op onze Ingiegogo benefietcampagne ontvang je een overvloed aan geschenken van meer dan 70 internationale spirituele leraars, kunstenaars, auteurs, coaches en muzikanten als je besluit om ons een kleine of grote donatie te schenken.

Onze droom is 25 % van ons doelbedrag te halen tegen Kerstmis.

Daarom hebben we deze bijzonder aktie opgezet, die loopt tot Kerstmis:

Steun ons Nu en je ontvangt bovenop de vele geschenken die je al krijgt, nog deze 4 extra geschenken: .

 • 1: Je ontvangt bij elke donatie een nummer van Deva Premal & Miten
 • 2: Je ontvangt bij elke donatie een nummer van Patrik Niels, dat hij speciaal voor deze campagne maakte
 • 3: Geef een donatie van 50 euro of meer en ontvang een digitaal exemplaar van het boek ‘The Roar of Freedom’ van Tom Willems
 • 4: Geef een donatie van 25 euro of meer en ontvang een geschenkenbon ter waarde van 10 euro, die je kan gebruiken voor een aktiviteit bij Anam Cara
 • of Geef een donatie van 100 euro of meer en ontvang een geschenkenbon twv 20 euro
 • De spelregels:

  1: Ga naar onze Indiegogo campagne voor Kerstmis

  2: Maak daar een donatie naar jouw keuze (we hebben in de linkerkolom vertalingen geplaatst bij alle beschrijvingen van geschenken.)

  3: Laat ons via een reactie onder deze blog weten wat je gedoneert hebt en bezorg ons je postadres. Wij zorgen dan voor een extra geschenkje voor deze kerst!

  Heb je een probleem of lukt het niet met betalen?

  Neem dan contact op met ons via volgende pagina: Contactpagina Fundraiser

  We hopen dat je mee wil helpen om onze campagne te laten groeien!
  Hartegroet,
  Griet en Roel

  Meer Videos over het project:

  Anam Cara: help us to serve, heal & empower the community

  Peggy Dylan was de persoon die aan de wieg stond om deze campagne te starten, door ons te zeggen dat we hulp konden vragen aan de gemeenschap.

  Michael Beckwith draagt bij aan onze fundraiser

  A.Andrew Gonzalez ondersteunt de campagne met schitterende werken

  Wil je nog videos zien? Zie ze alle 14 op onze ” target=”_blank”>Contributor Video pagina.

  >> Reacties kan je hieronder posten.
  >> Voor het ontvangen van de Blog-Nieuwsbrief kan je rechtsbovenaan deze pagina inschrijven. Zo blijf je via mail onmiddellijk op de hoogte telkens wanneer er een nieuw artikel op de Anam Cara Blog verschijnt.
  >> Voor de maandelijkse Anam Cara – Nieuwsbrief kan je inschrijven op de Anam Cara Nieuwsbrief-pagina. Deze Nieuwsbrief geeft een ruim overzicht van onze aktiviteiten, projecten en artikels.
  >> Als je dit project graag een steun wil geven is dit heel erg welkom. Meer informatie kan je vinden op de pagina ‘Steun Anam Cara’

  Joele 2014: Voor het eerst op de nieuwe Anam Cara plek

  Vorige maandag vertrokken we met het ochtendgloren naar onze goede vriend Wannes om een nieuwe boot te maken voor het midwinterritueel. Alweer het 12e jaar. Deze keer is de boot echter niet uit hout gebeeldhouwd, maar gevlochten uit wilg. Hij zal vurig branden!

  Wij vieren al vele jaren Midwinter: de magische tijd waarop het nieuwe Licht wordt geboren. Het grote wiel van de zon staat op dat moment op haar keerpunt en een nieuwe beweging ontstaat: de groei van het licht. Zoals elk jaar kijken we er erg naar uit om de nieuwe geboorte van het licht te vieren.

  In 2002 organiseerde Roel als kunstenaar voor het eerst dit ritueel. Uit 9 bomen beeldhouwde hij 9 boten die in een cirkel in het park van Diest werden opgesteld. Een grote groep mensen kwam samen om hun wensen, opgedragen aan de geboorte van het licht, aan het vuur te schenken.

  Gedurende 11 jaar brandden we met Midwinter 1 boot. Nu, 12 jaar later, vieren we opnieuw Midwinter, voor het eerst op onze eigen plek, met een nieuwe boot. Op 20 december komen we samen om het Lichtschip te branden. Om samen de harten te verbinden en met de gebundelde kracht van de cirkel een intentie te maken voor het nieuwe lichtjaar.

  Een ganse dag bouwden we samen met Wannes aan een nieuwe boot, gevlochten uit wilgentakken en plataan. Een magisch kunstwerk dat perfect past in dit wonderlijke gebeuren.
  We nodigen je van harte uit om mee te vieren. Een feest waarop ook kinderen heel welkom zijn!
  Via volgende link vind je alle info over dit mooie ritueel, alsook de fotos zien van de vorige jaren: Midwinterritueel 2014

  Hartegroet,
  Griet en Roel.

  Onze Indiegogo Campagne is Live! (video)

  Beste vrienden,

  Hier kan je de promotievideo van onze campagne vinden, we zijn er blij mee!

  Na wat technische moeilijkheden is het gelukt om onze Benefietcampagne online te krijgen op Indiegogo. We hebben hier 4 maanden aan gewerkt en zijn uiterst dankbaar dat het zo mooi is geworden!

  In de campagne ontvang je enorm veel geschenken wanneer je besluit om ons te steunen. Meer dan 70 internationale mensen nemen deel en schenken cursussen, muziek, kunst, meditaties, coaching sessies en meer.

  Neem dus een kijkje en help ons onze droom waar te maken door te steunen, of mee te verpreiden!

  Hartegroet,
  Griet en Roel

  >> Reacties kan je hieronder posten.
  >> Voor het ontvangen van de Blog-Nieuwsbrief kan je rechtsbovenaan deze pagina inschrijven. Zo blijf je via mail onmiddellijk op de hoogte telkens wanneer er een nieuw artikel op de Anam Cara Blog verschijnt.
  >> Voor de maandelijkse Anam Cara – Nieuwsbrief kan je inschrijven op de Anam Cara Nieuwsbrief-pagina. Deze Nieuwsbrief geeft een ruim overzicht van onze aktiviteiten, projecten en artikels.
  >> Als je dit project graag een steun wil geven is dit heel erg welkom. Meer informatie kan je vinden op de pagina ‘Steun Anam Cara’

  2 nieuwe Gratis Live Dreamtime Healing fragmenten

  Lieve vrienden,

  Op 20 juni hielden we een heel mooie Dreamtime Healing – Ritual Healing concert, als de officiële opening van onze workshopruimte hier in Anam Cara. Het was een bijzonder Klankhealing ritueel dat we opnieuw samen met Patrik Niels mochten begeleiden en voor ons toch wel extra bijzonder was.

  Naar goede gewoonte hebben we opnames gemaakt en in dit bericht kunnen we jou de dreamtime fragment 4 en 5 aanbieden: ‘Into the Void’ – ‘Path to the Temple’.
  Van deze avond zijn er in totaal 7 goede opnames gemaakt, dus de komende weken zullen we nog fragment 6 en 7 hier posten.

  De mp3 versies kan je zoals steeds gratis downloaden op de Anam Cara Meditaties-pagina.

  Geniet er van. Je reactie kan je hieronder posten.

  “Into the Void” (deel 4/7)

  Ocean drum, Gong & Shakuhashi

  “Path to the Temple” (deel 5/7)

  Ocean Drum, Drum, Chacapa, Bamboo sax, Rattle, voice en didgeridoo

  Hartegroet,
  Griet en Roel

  >> Reacties kan je hieronder posten.
  >> Voor de Blog-Nieuwsbrief kan je rechtsbovenaan deze pagina inschrijven. Zo blijf je via mail onmiddellijk op de hoogte telkens wanneer er een nieuw artikel op de Anam Cara Blog verschijnt.
  >> Voor de maandelijkse Anam Cara – Nieuwsbrief kan je inschrijven op de Anam Cara Nieuwsbrief-pagina. Deze Nieuwsbrief geeft een ruim overzicht van onze aktiviteiten, projecten en artikels.
  >> Als je dit project graag een steun wil geven is dit heel erg welkom. Meer informatie kan je vinden op de pagina ‘Steun Anam Cara’

  En we dansen verder op dit wonderlijke pad….

  Dit weekend vond de sjamanistische training “Pad van de Gewonde Genezer” plaats in onze workshopruimte. De muurverwarming brandde voor de eerste keer en geeft de ruimte een omhullende warmte. Elke dag opnieuw zijn we dankbaar voor de fijne, stille en veilige energie die deze ruimte uitstraalt.

  Ondertussen plaats ik nieuwe items op onze Benefiet veilingsite. Toen we merkten dat er nog healings en deelnames aan klankconcerten en workshops beschikbaar waren besloten we na overleg met de schenkers de veiling nog een tijdje te laten bestaan. De items die erop staan zijn beschikbaar aan een lagere prijs dan de marktwaarde. kan niet meer bovenop een ander bod bieden, de eerste bieder ontvangt het item.

  Vanavond en morgen ronden we de laatste voorbereiding voor de indiegogo campagne af om dinsdag in de ether te gaan. Spannend! We kijken er ongelooflijk naar uit, zijn benieuwd, jubelen, twijfelen, lachen, worden stil,…. Het is een intens traject geweest, we hebben hier zo hard aan gewerkt, zijn omringd met zoveel helpende handen en het heeft ons hart geopend tot een dieper commitment in het mee bouwen aan het welzijn van deze planeet aarde. We zijn niet meer te stoppen en dansen verder op dit wonderlijke pad.

  Wie zich wil inschrijven voor de mailinglijst van de indiegogo campagne ontvangt 2 gratis geschenken: “Awakening” van Deva Premal en Miten en “Divine Presence”, een 32 minuten durende Live Klanhealing opname.

  Vanuit een diep,gevoel van verbondenheid,
  Hartegroet,
  Griet en Roel.