guaruro zaden gebruikt door sjamanen van de AmazoneDe Axis Mundi

De sjamanistische Levensboom - door Roel Crabbé

De enige échte ontdekkingsreis bestaat niet uit het zoeken van nieuwe landschappen, maar uit het ontvangen van nieuwe ogen" - Marcel Proust

In het sjamanisme wordt de reis naar de drie sjamanistische werelden gemaakt via de Axis Mundi: de “As der werelden”. Dit is de centrale as die door de kosmos loopt en waarlangs de sjamaan naar de 3 verschillende werelden kan reizen. Door gebruik van de sjamaantrom of ratel zal de beoefenaar de sjamanistische trance opwekken en zo naar de spiritwerelden reizen, vaak begeleid door zijn persoonlijke spirithelpers.


sjamanistische-levensboom-keltischDeze centrale as waarlangs men reist naar de 3 werelden kan vele vormen hebben, naargelang de traditie of de persoonlijke kosmologie van de sjamaan. In vele tradities wordt deze as beschreven als de wereldboom: een universele, mythische boom die alle spirituele werelden met elkaar verbindt. In de wortels van deze universele wereldboom is de onderwereld gevestigd. In de kruin vindt de sjamaan de bovenwereld, de hemelse sferen. De middenwereld, en dus ook onze aardse wereld, bevindt zich aan de stam.


Wanneer de beoefenaar een sjamanistische trancereis onderneemt zal hij of zij zich in zijn geest eerst focussen op de Axis Mundi. Het is op deze plaats dat men voor de aanvang van de reis kracht verzamelt en de intentie voor de trancereis helder en krachtig maakt.

 

Door oefening en begeleiding van zijn spirithelpers kan de reiziger leren om aan de voet van deze Axis Mundi een steeds groeiende bron van kracht te ontwikkelen, die zal voortwerken in de ervaring van de sjamanistische trancereis.


sjamanistische-levensboom-mayaVanuit deze verzamelde kracht kan de trancereis dan aangevangen worden: via de stam van de wereldboom kan hij reizen naar de boven, midden of onderwereld, om daar de krachtdieren en spirithelpers te ontmoeten en er mee te werken.

 

Deze trancereis-ervaring is in het sjamanisme wereldwijd en ook in het hedendaags sjamanisme de meest gebruikte vorm om het contact met de spiritwereld te maken.


 

© Roel Crabbé - 2012

 

 

Roel begeleidt de Basiscursus Sjamanisme, alsook vele losse workshops en trainingen in sjamanisme, het werken met de Sjamaantrom, Klankhealing rituelen en Zweethutceremonies

Hij begeleidt 2 healingtrainingen:
- 'Het Pad van de Gewonde Genezer' - Training Sjamanistische Healing
en 'Spirit in Klank' - training Sjamanistische Klankhealing.

Ook kan je op deze website vele van zijn geleide Online Meditaties gratis bekijken.

Hieronder kan je een overzicht vinden van zijn artikels over Sjamanisme, de workshops Sjamanisme en artikels over Sjamanisme die verschenen op de Anam Cara Blog. 

>>> Overzicht van de Sjamanisme Artikels

     

>>> Elementen van het Sjamanisme

>>> De Wereld van de Sjamaan

>>> Sjamanisme Wereldwijd

>>> Hedendaags Sjamanisme

>>> Sjamanisme: Het Ontwaken van de Medicijnmensen

>>> Sjamanisme: Onze Benadering

>>> Gebeden van de Voorouders

>>> Herinnering van het Heilige

>>> De Kracht van het Gebed en de Cirkel in het Sjamanisme

>>> De Roep van de Sjamaan

 

 

>>> Overzicht van de Workshops en Trainingen Sjamanisme

 

 

>>> Overzicht van de Sjamanisme Artikels op de Anam Cara Blog


donaties_vzw_anam_cara

tell_a_frien_vzw_anam_cara