guaruro zaden gebruikt door sjamanen van de AmazoneKrachtdieren en Spirithelpers

Spirits: Gidsen van de Sjamaan - door Roel Crabbé

De enige échte ontdekkingsreis bestaat niet uit het zoeken van nieuwe landschappen, maar uit het ontvangen van nieuwe ogen" - Marcel Proust

>>> Je kan zelf leren werken met de spirithelpers op de Basiscursus Sjamanisme

 

 

Het sjamanisme vertrekt vanuit de ervaring dat alles levend en bezield is. Niet alleen de stenen, de wind en de bomen zijn levend en beziel De sjamaan heeft ook een levende relatie met de krachten uit de droomwereld en de 3 sjamanistische werelden die hij via de sjamanistische trancereis betreedt. Deze krachten worden doorgaans de ‘spirits’ genoemd.


Deze levende, van krachten vervulde zielsdimensie van het bestaan, is het vakgebied van de sjamaan. Hij luistert met de oren van het hart naar de dimensies van de ziel en leert samen te werken met deze ongeziene krachten.  


Tuvaanse sjamanenDe centrale component van het sjamanisme is dan ook deze spirituele communicatie die maakt dat de sjamaan kan samenwerken met de spirithelpers om bijvoorbeeld kracht te halen en healing te brengen. Het ondernemen van de trancereis, de sjamanistische healing en de rituelen, ze vertrekken allemaal vanuit de persoonlijke relatie van de sjamaan met de spiritwereld. Het is deze samenwerking tussen de mens en de realiteit van de ‘helping spirits’ dat het sjamanisme tot sjamanisme maakt.


Wanneer de sjamanistische beoefenaar zich via sjamanistisch werk begint af te stemmen op de sjamanische realiteit, ook wel de Niet Ordinaire Realiteit (NOR) genoemd, wordt hij zich steeds meer bewust van deze levende werkelijkheid van de ziel.  De openheid brengt hem tot een persoonlijke en directe beleving van deze zielsdimensie waarin hij kan ervaren dat er spirituele wezens zijn die een gidsende functie opnemen.


De helpende spirits zijn essentieel in het sjamanistische werk. Alle tradities erkennen spirituele krachten die een helpende rol vervullen en ondersteuning geven aan mensen. Zo hebben we de natuurkrachten die wereldwijd geëerd worden, maar ook het christendom en de andere grote religies spreken over engelen en andere ongeziene wezens die communiceren met de mensen.  


Krachtdieren


Krachtdieren zijn niet fysieke entiteiten die zich gedurende de trance in dierenvorm aan de sjamaan of westerse beoefenaar tonen. Zeker in de trancereis naar de onderwereld nemen krachtdieren doorgaans een centrale plaats in als begeleider van de sjamanistische reiziger, maar ook in de midden- en bovenwereld zijn zij actief. De relatie met een krachtdier is er altijd één van ondersteuning en begidsing van de sjamaan.

 

lynxElk krachtdier heeft zijn eigen kwaliteiten. Zo zal Beer een andere rol spelen in het sjamanistische werk als Slang of Eekhoorn. Maar evengoed kunnen twee verschillende beoefenaars met eenzelfde krachtdier ook een heel eigen en verschillend contact met deze krachtdieren hebben. Het is immers altijd de relatie tussen de beoefenaar en het krachtdier die de band en samenwerking met dit krachtdier bepaalt. Deze band is altijd direct, persoonlijk en uniek.Spirithelpers


De term spirithelpers komt van het Engelse ‘helping spirits’ en werd vooral door Daan Van Kampenhout in het Nederlandse taalgebied geïntroduceerd. De term omschrijft de wezens waar de sjamaan mee samenwerkt en die zich niet in dierlijke vorm uitdrukken. Vaak hebben deze spirits een menselijke gedaante, maar het kunnen evengoed andere gedaantes zijn, natuurwezens, de wind, een engel of voorouders en andere mensen uit de geschiedenis. De mogelijkheden zijn eindeloos. De essentie ligt niet zozeer in de uiterlijke vorm, maar wel in de relatie met de beoefenaar.

calling the eagle - susan bouletDe spirithelpers hebben vaak een gidsende functie. Met sommigen heeft de sjamanistische beoefenaar een langdurige relatie, maar soms komt een spirithelper slechts éénmalig om begidsing of ondersteuning te bieden. Ze gidsen doorheen het landschap van de 3 sjamanistische werelden en hebben daarenboven vaak ook de functie van raadsman of leraar.

 

Zo zal iemand die werkt met sjamanistische healing doorgaans healing-leraars in de andere werelden hebben, die hem ondersteunen en begeleiden op het pad van healing.


 

© Roel Crabbé - 2012

 

 

Roel begeleidt de Basiscursus Sjamanisme, alsook vele losse workshops en trainingen in sjamanisme, het werken met de Sjamaantrom, Klankhealing rituelen en Zweethutceremonies

Hij begeleidt 2 healingtrainingen:
- 'Het Pad van de Gewonde Genezer' - Training Sjamanistische Healing
en 'Spirit in Klank' - training Sjamanistische Klankhealing.

Ook kan je op deze website vele van zijn geleide Online Meditaties gratis bekijken.

Hieronder kan je een overzicht vinden van zijn artikels over Sjamanisme, de workshops Sjamanisme en artikels over Sjamanisme die verschenen op de Anam Cara Blog. 

>>> Overzicht van de Sjamanisme Artikels

     

>>> Elementen van het Sjamanisme

>>> De Wereld van de Sjamaan

>>> Sjamanisme Wereldwijd

>>> Hedendaags Sjamanisme

>>> Sjamanisme: Het Ontwaken van de Medicijnmensen

>>> Sjamanisme: Onze Benadering

>>> Gebeden van de Voorouders

>>> Herinnering van het Heilige

>>> De Kracht van het Gebed en de Cirkel in het Sjamanisme

>>> De Roep van de Sjamaan

 

 

>>> Overzicht van de Workshops en Trainingen Sjamanisme

 

 

>>> Overzicht van de Sjamanisme Artikels op de Anam Cara Blog


donaties_vzw_anam_cara

tell_a_frien_vzw_anam_cara