guaruro zaden gebruikt door sjamanen van de AmazoneDe Sjamanistische werelden

Reizen in de 3 werelden - door Roel Crabbé

De enige échte ontdekkingsreis bestaat niet uit het zoeken van nieuwe landschappen, maar uit het ontvangen van nieuwe ogen" - Marcel Proust

>>> Je kan zelf leren reizen in de 3 spiritwerelden op de Basiscursus Sjamanisme

 

 

In het sjamanisme wereldwijd worden de spiritwerelden die de sjamaan in trance bezoekt ingedeeld in drie grote categorieën: de bovenwereld, de onderwereld en de middenwereld. In sommige tradities wordt elke sjamanistische wereld verder onderverdeeld in verschillende subwerelden, maar de 3 hoofdwerelden zijn wereldwijd het territorium van de sjamanistische trancereis.


sjamanistische-levensboom-keltischGedurende de sjamanistische trancereis zal de beoefenaar naar één van deze drie werelden reizen, vaak begeleid door een krachtdier of spirithelper. Meestal wordt deze spirituele reis gedragen door het monotone tranceritme van de sjamaantrom of ratel. In vele gevallen zal de sjamaan gebruik maken van de Axis Mundi: de Wereldboom. Dit is de mythische boom die de 3 werelden verbindt en langs wiens stam de sjamaan kan reizen naar zowel boven- als onderwereld.


Elk van de drie werelden heeft een eigen atmosfeer en trilling. Door eigen ervaring zal de sjamanistische beoefenaar leren welke wereld het meest geschikt is voor de verschillende intenties. Zo zal een specifiek thema, bijvoorbeeld het vragen van advies rondom een nieuw project, heel geschikt voelen om voor te leggen aan een specifieke spirithelper of gids uit de bovenwereld, terwijl een andere vraag net helemaal uitnodigt om mee genomen te worden naar de kracht van de onderwereld.


Ter illustratie is het vaak zo dat om een fysiek genezingsproces te ondersteunen, een reis naar de krachtdieren in de onderwereld het meest waardevol blijkt. Maar evengoed kan ook de bovenwereld voor dezelfde intentie van healing een grote rol spelen: de spirithelpers in de bovenwereld hebben namelijk vaak de kwaliteit om ons een hoger perspectief te bieden.

 

saami-sjamaantrom met afbeelding van de 3 sjamanistische wereldenZo helpen ze je nieuwe wegen te vinden die je vooruithelpen op je pad. En evengoed bezit de bovenwereld een specifieke kwaliteit en spirituele krachten, die een centrale rol kunnen spelen in sjamanistische healing.


Het is door persoonlijke ervaring dat de beoefenaar van het sjamanisme steeds meer vertrouwd zal worden met de kwaliteiten van zijn persoonlijke relatie met deze werelden en de spirithelpers. Door zijn trancereizen wordt hij steeds meer vertrouwd met het landschap en de helpers die deze bewonen.

 


Onderwereld


De sjamanistische onderwereld bevindt zich onder de aarde. Om deze te bereiken moet de sjamanistische beoefenaar zich via de Axis Mundi diep in de aarde begeven, Meestal via een lange tunnel of gang die hij betreedt via een opening in de aarde. Dit kan een smalle spleet zijn aan de voet van een boom maar evengoed een dierenhol, een opening aan de voet van een waterval of een trap naar beneden, ... Het enige wat werkelijk nodig is, is een opening in de bestaande aarde zodat de tocht naar de onderwereld verder ondernomen kan worden.


wilde paardenEen van de centrale aspecten van de sjamanistische onderwereld is dat deze een diepe relatie heeft met kracht en transformatie. De spirithelpers van de onderwereld hebben vaak de vorm van dieren: de zogeheten krachtdieren waar de sjamaan wereldwijd mee werkt. Maar evengoed zijn er ook spirithelpers in de vorm van bomen, de wind, voorouderlijke genezers of gidsen, ... Er is geen enkele beperking in de vorm die de helpers kunnen aannemen om hun kracht met ons te delen.


Net als in de andere werelden is de relatie met deze spirithelpers een van de fundamenten van een sterke en gegronde sjamanistische praktijk. Niet alleen zijn deze spirithelpers de gidsen die de beoefenaar meenemen naar nieuwe oorden in de onderwereld, maar zij zijn ook de raadgevers en leraars die ons steeds verder begeleiden op het pad van onderricht en spirituele groei.

 

De onderwereld met zijn eindeloze landschappen zal door de sjamanistische beoefenaar vaak bezocht worden voor het werken met healing en transformatie. Ook biedt ze de kracht, net als de andere werelden, voor persoonlijk werk en herbronning.

 

 

Middenwereld

 

De middenwereld is dezelfde wereld als onze aardse wereld, maar dan met alle zielsaspecten en spirituele dimensies erbij. De sjamanistische middenwereld omvat dus deze wereld inclusief alles dat zich voorbij de sluiers bevindt, zoals de werelden van de natuurwezens en zielsaspecten van de natuur, maar evengoed ook de toekomst en het verleden van onze aarde.

 

Het is in deze wereld dat de sjamaan zal reizen om concrete informatie over een plaats of gebeurtenis op de aarde te ontdekken, of om te werken in de zielslagen van een bepaalde plaats of de natuur. Zo ligt de beleving van rituelen bijvoorbeeld in de samenwerking met de krachten van de middenwereld.

 

 

Bovenwereld

 

De bovenwereld is hoog boven deze aardse wereld gelegen. Deze wereld wordt in de sjamanistische trancereis bereikt door steeds hoger te reizen. Vaak wordt de sjamaan hierin begeleid door een krachtdier of word hij opgetilt door een spirithelper. Hij onderneemt als het ware de ‘vlucht van de spirit’ en vliegt, gedragen door de stuwende kracht van het tranceritme, naar zijn spirithelpers in de bovenwereld.

 

De overgang van onze wereld (de middenwereld) en de bovenwereld is voor de meeste reizigers in de spiritwereld duidelijk voelbaar. Soms wordt dit ervaren als een dun vlies of membraan dat de werelden scheidt. Vaak is het ook waarneembaar als een verschil in trilling, zeker als deze sjamanistische beoefenaar bewust verschillende frequenties van energie kan ervaren.

 

Journey Home - schilderij door Roel CrabbeDe bovenwereld is van een heel andere trilling dan de onderwereld. Ook zijn de spirithelpers van de bovenwereld vaak anders in hun visie en hulp. Zo hebben de krachten van de bovenwereld onder andere de kwaliteit een hoger perspectief te bieden en je te helpen meer afstand te nemen van situaties die moeilijk zijn. Een andere kwaliteit van de bovenwereld is je te helpen verruimen en nieuwe, fijnere delen van je wezen te ontdekken.

 

Naast het reizen naar de bovenwereld door steeds hoger te gaan, leerde ik van één van mijn leraars ook een oude Keltische methode om de bovenwereld te bereiken. In die traditie reist men eerst naar de onderweld, alsmaar dieper naar beneden om zo aan de bovenkant van de bovenwereld uit te komen. Een methode die voor de verschillende medereizigers met wie ik deze reisweg verkende, goed lijkt te werken.

 

 

© Roel Crabbé - 2012

 

 

Roel begeleidt de Basiscursus Sjamanisme, alsook vele losse workshops en trainingen in sjamanisme, het werken met de Sjamaantrom, Klankhealing rituelen en Zweethutceremonies

Hij begeleidt 2 healingtrainingen:
- 'Het Pad van de Gewonde Genezer' - Training Sjamanistische Healing
en 'Spirit in Klank' - training Sjamanistische Klankhealing.

Ook kan je op deze website vele van zijn geleide Online Meditaties gratis bekijken.

Hieronder kan je een overzicht vinden van zijn artikels over Sjamanisme, de workshops Sjamanisme en artikels over Sjamanisme die verschenen op de Anam Cara Blog. 

>>> Overzicht van de Sjamanisme Artikels

     

>>> Elementen van het Sjamanisme

>>> De Wereld van de Sjamaan

>>> Sjamanisme Wereldwijd

>>> Hedendaags Sjamanisme

>>> Sjamanisme: Het Ontwaken van de Medicijnmensen

>>> Sjamanisme: Onze Benadering

>>> Gebeden van de Voorouders

>>> Herinnering van het Heilige

>>> De Kracht van het Gebed en de Cirkel in het Sjamanisme

>>> De Roep van de Sjamaan

 

 

>>> Overzicht van de Workshops en Trainingen Sjamanisme

 

 

>>> Overzicht van de Sjamanisme Artikels op de Anam Cara Blog


donaties_vzw_anam_cara

tell_a_frien_vzw_anam_cara