Archives for maart 2012

Overgave aan Spirit


Ik herinner me mijn eerste trancedans-ritueel. Ik studeerde nog en bakende op mijn kamer een stuk van de vloer af met doeken. De blinddoek deed ik om mijn ogen en ik zette een mix op van opzwepende afrikaanse muziek. De drummers van Burundi denk ik.

Al enkele jaren leerde ik van mijn leraars sjamanisme en was vertrouwd met het werken met de sjamanistische trancereis. Dansen had ik altijd graag gedaan, ik had in mijn tienerjaren elk weekend wel een dansvloer van een dancing bezocht en was in mijn studententijd de afrikaanse dans in gerold. Dus dook ik enthousiast in mijn eigen trancedans experiment.

Het duurde even, maar mijn lichaam begon de dans over te nemen. Ik voelde hoe mijn geest leger werd, mijn hart leek samen te pompen met de kadans van de drums. Ik zag in mijn geest de Axis Mundi verschijnen, de plek van waaruit ik naar de 3 werelden reis. De opening naar de onderwereld verscheen en ik dook de tunnel in. Mijn reis was helder en het dansen bracht een nieuwe dimensie in de trance.

Jaren later werd ik bevriend met Trancedans-begeleider Aernoudt Knecht (Trancedans.net) en samen met zijn partner Els en mijn vrouw Griet begeleidden we enkele 5-daagse Sjamanistische Intensieves te Orval.

In deze workshops brachten we voor het eerst de live muziek in de Trancedans-rituelen. We waren van in het begin verwonderd hoe sterk deze samenwerking in de klank was. Broeders in het ritme en in de ziel.

Gedurende de laatste 5 jaren hebben we zo vele rituelen samen begeleid en ze zijn steeds gegroeid in kracht.

Aanstaande zaterdag begeleiden we opnieuw samen een Trancedans – Dreamtime Healing intensieve: ‘Overgave aan Spirit’. Gedurende deze 4 uur durende workshop betreed je een lang en krachtig trancedans ritueel volledig gedragen door Live muziek. Dit ritueel gaat over in de Dreamtime, waarin je, gedragen door de helende klanken, verder reist in de wereld van de ziel en integreert wat je in je reis gevonden hebt.

Gedurende deze afgelopen dagen kwam mijn herinnering aan mijn eerste trancedans weer helder voor de geest. Misschien is het de lente, de geboorte van zovele projecten in ons leven of eenvoudigweg mijn vreugde dat ik weer met Aernoudt een dag kan delen met een cirkel van mensen. Hoe dan ook, mijn enthousiasme en dankbaarheid is er.

Als je er bij wil zijn, kan je je inschrijven via de website van Aernoudt. Misschien zien we elkaar daar, waar hemel en aarde zich zullen verbinden.

Geniet van de lente,
warme groet
Roel

Bouwen aan een droom…

Het leven kan je op wonderlijke wegen brengen.

Bij toeval kwamen wij zo in november op de mogelijkheid een tweedehands yurt te kopen. Wij hadden geen intentie of verlangen hiernaar, maar na het horen ervan, bleef het idee bij zowel Griet als mezelf in het hoofd spoken. De yurt begon zelfs in mijn droomreizen een rol te spelen. Dus besloten we uiteindelijk er voor te gaan en op deze manier een thuishaven te bouwen voor de vele cirkels die we mogen organiseren. Een thuis voor het hart van de cirkel waar wij ons aan overgeven.

Zo begonnen we eind november aan dit avontuur. We besloten deze yurt te vergroten en uit te rusten met een goede geïsoleerde vloer. Elk vrij moment werd geinvesteerd in de bouw ervan. We werkten met de hulp van vele vrienden, in weer en wind. Yurts bouwen is eerder een zomeraktiviteit leerden we 😉

Maar de Yurt-spirit spreekt zo via vele kanalen tot ons. Het is wonderlijk hoe dit alles in elkaar vloeit. Bij elke nieuwe stap ontstonden wel nieuwe ideeën en oplossingen.

Zo werd de houten vloer een parel, gemaakt uit goed geïsoleerde en demonteerbare panelen en in een hele mooie bijenraatvorm. Deze kreeg vorm door de ideeën van vele mensen, die elk op het juiste moment nieuwe toevoegingen of mogelijkheden aanreikten. Zo zal deze ruimte ook uitgerust worden met een open vuurplaats voor de vuurceremonies, wat zeker niet standaard is maar vanuit een idee, vorm kreeg via wel uitzonderlijke wegen.

Dit avontuur leert me eens te meer dat de intelligentie die nodig is voor zulk een project via de wonderlijkste kanalen tot ons spreekt wanneer we open en gericht zijn. Mensen verschijnen als uit het niets, om mee vorm te geven dat wat geboren wil worden.

Het zijn voor ons ontzettend drukke maanden geweest. Om die reden is het ook wat stiller geweest in het schrijven van artikels en berichten. Maar vandaag werd het houtwerk van de yurt opgezet. Morgen kleden we de yurt verder aan met vilt en dekens voor isolatie, alsook een buitenzeil. En dan volgt er nog de verdere afwerking, de bouw van een inkomhalletjes etc.

Zo zal de rituele vrouwencirkel de eerste aktiviteit zijn in deze nieuwe ruimte, gevolgd door de Reiki 2 inwijdingen dit weekend.

Na de finale afwerkingen zullen we zeker nog een nieuw bericht posten en zijn de deuren open voor iedereen, met een warm kachelvuur en een mooie ruimte opgedragen aan het hart.

Wij werken enthousiast verder met veel dankbaarheid in ons hart.

Warme lentegroet,
Roel

>> Reacties kan je hieronder posten.
>> Voor de Blog-Nieuwsbrief kan je rechtsbovenaan deze pagina inschrijven. Zo blijf je via mail onmiddellijk op de hoogte telkens wanneer er een nieuw artikel op de Anam Cara Blog verschijnt.
>> Voor de maandelijkse Anam Cara – Nieuwsbrief kan je inschrijven op de Anam Cara Nieuwsbrief-pagina. Deze Nieuwsbrief geeft een ruim overzicht van onze aktiviteiten, projecten en artikels.
>> Als je dit project graag een steun wil geven is dit heel erg welkom. Meer informatie kan je vinden op de pagina ‘Steun Anam Cara’